~ Välkommen till Heavenladyn ~

Direktlänk till inlägg 26 november 2007

Så himla frustrerad

Av Cina - 26 november 2007 15:15

Idag fick jag ett recept på posten av min DR på ångestmottagningen. Och så kollar jag upp på nätet vad det var för något. Och dessa piller vågar jag då inte ta. Ringer upp till mottagningen o frågar om jag verkligen ska äta dessa ihop med mina andra mediciner. Sköterskan svarar att det vet jag inte o jag har ingen DR här så jag kan fråga. Snacka om att jag blir helt vilsen i huvet. Dessa piller jag nu fått ska man inte äta om man har högt blodtryck o diabetes och om man äter andra antidepresiva piller. Och denna DR jag var till vet vilka mediciner jag har. Fattar inget av detta.

Kolla in vad fass säger om dessa piller. Skulle ni våga äta detta????


BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

CYMBALTA

30 mg, 60 mg hårda enterokapslar Duloxetin (som hydroklorid) 

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel.

- Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa den igen.

- Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare eller apotekspersonal.

- Detta läkemedel har ordinerats åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar symtom som liknar dina.

- Om några biverkningar blir värre eller om du märker några biverkningar som inte nämns i denna information, kontakta läkare eller apotekspersonal.


I denna bipacksedel finner du information om:
1. Vad CYMBALTA är och vad det det används för
2. Innan du använder CYMBALTA
3. Hur du använder CYMBALTA
4. Eventuella biverkningar
5. Hur CYMBALTA ska förvaras
6. Övriga upplysningar

1. VAD CYMBALTA  ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

Du har fått CYMBALTA för behandling av depression eller för behandling av ett tillstånd som kallas smärtsam diabetesneuropati.


Smärtsam diabetesneuropati är ett tillstånd med smärta som vanligen upplevs som brännande, stickande, svidande, huggande eller molande eller som en elektrisk chock. Smärta kan framkallas av beröring, värme, kyla eller tryck men det berörda området kan även vara helt utan känsel.


De flesta personer med depression uppnår effekt av CYMBALTA inom två veckor efter behandlingens början. Din läkare kan fortsätta att ge dig CYMBALTA även när du känner dig bättre för att förhindra återfall i depression.


Hos många patienter med smärtsam diabetesneuropati kan effekten av CYMBALTA märkas redan under första behandlingsveckan.


2. INNAN DU ANVÄNDER CYMBALTA

CYMBALTA kan endast förskrivas av läkare.

Ta inte CYMBALTA

- om du är allergisk (överkänslig) mot duloxetin eller något av övriga innehållsämnen i CYMBALTA

- om du tar eller under de senaste 14 dagarna tagit ett läkemedel mot depression, som tillhör gruppen monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare), se även avsnittet ”Intag av andra läkemedel” nedan

- om du har leversjukdom

- om du har svår njursjukdom

- om du tar fluvoxamin, ciprofloxacin eller enoxacin

- om du tar andra läkemedel som innehåller duloxetin

- om du har högt blodtryck som inte behandlas tillfredställande.

Var särskilt försiktig med CYMBALTA

Om du lider av något av följande, kanske CYMBALTA inte passar för dig. Du ska därför, innan du börjar ta detta läkemedel, tala om för din läkare om:

- du tar andra läkemedel mot depression

- du har njursjukdom

- du har haft kramper (anfall)

- du har eller tidigare har haft mani eller bipolär sjukdom

- du har ögonproblem, som t ex en viss typ av glaukom (förhöjt tryck i ögat)

- du tidigare har haft blödningsstörningar (tendens att få blåmärken)

- du är yngre än 18 år

- du har högt blodtryck.


CYMBALTA kan orsaka en känsla av rastlöshet och svårighet att sitta eller stå still. Om detta inträffar ska du tala om det för din läkare.


Liksom för andra läkemedel med liknande verkningsmekanism (läkemedel mot depression) har fall av självmordstankar och självmordsbeteende rapporterats under duloxetinbehandling eller kort efter avslutad behandling. Depressionssymtomen kan innefatta tankar om att skada sig själv eller att begå självmord. Innan full effekt uppnås, under de första behandlingsveckorna, kan sådana symtom på depression finnas kvar. Även om depression och andra allvarliga psykiska sjukdomar är den viktigaste orsaken till självmordstankar och självmordshandlingar kan risken för sådana symtom vara högre hos patienter som tidigare haft tankar på att skada sig själva och hos yngre vuxna patienter. Tala omedelbart om för din läkare om du har obehagliga tankar eller upplevelser vid något tillfälle.


Behandling av barn och ungdomar under 18 år

CYMBALTA ska normalt inte användas vid behandling av barn och ungdomar under 18 år. Risken för biverkningar som självmordsförsök, självmordstankar och fientlighet (främst aggression, trots och ilska) är större hos patienter under 18 år när de tar läkemedel av denna typ. Trots detta kan CYMBALTA skrivas ut av läkare till patienter under 18 år om läkaren anser att detta är lämpligt. Om du är under 18 år och vill diskutera varför du fått detta läkemedel, ska du vända dig till din läkare igen. Du ska också informera din läkare om du upptäcker något av ovan angivna symtom eller om de förvärras. Dessutom har de långsiktiga effekterna på tillväxt, mognad och utveckling av intellekt och beteende ännu inte fastställts för denna åldersgrupp.

Intag av andra läkemedel

Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar eller nyligen har tagit andra läkemedel, även receptfria sådana.


Den aktiva beståndsdelen i CYMBALTA, duloxetin, används i andra läkemedel för andra sjukdomstillstånd (smärtsam diabetesneuropati, depression och urinläckage). Användning av fler än ett av dessa läkemedel samtidigt ska undvikas. Ta kontakt med din läkare om du redan tar andra läkemedel som innehåller duloxetin.


Din läkare ska avgöra om du kan ta CYMBALTA tillsammans med andra läkemedel. Kontrollera med din läkare innan du börjar eller slutar att ta några läkemedel, även receptfria läkemedel och naturmedel.


Monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare): CYMBALTA ska inte tas om du tar eller under de senaste 14 dagarna intagit ett annat läkemedel mot depressionen som kallas MAO-hämmare. Många receptbelagda läkemedel, inklusive CYMBALTA, kan, om de tas tillsammans med en MAO-hämmare, orsaka allvarliga eller till och med livshotande biverkningar. Innan du kan ta CYMBALTA måste minst 14 dagar ha förflutit sedan behandling med en MAO-hämmare avslutats. Likaså måste minst 5 dagar ha förflutit efter avslutad behandling med CYMBALTA innan du kan börja ta en MAO-hämmare.


Läkemedel som kan ge upphov till dåsighet: Tala om för din läkare om du tar något läkemedel som får dig att känna dig dåsig. Sådana läkemedel inkluderar receptbelagda läkemedel som bensodiazepiner, starka smärtstillande medel, läkemedel mot psykos, fenobarbital och antihistaminer.


Serotonergt syndrom: Tala om för din läkare om du tar några läkemedel som verkar på liknande sätt som duloxetin. Exempel på sådana läkemedel är: triptaner, tramadol, tryptofan, vissa antidepressiva läkemedel: SSRI-läkemedel (t ex paroxetin och fluoxetin), tricykliska antidepressiva (t ex klomipramin, amitriptylin), petidin, johannesört och venlafaxin. Dessa läkemedel ökar risken för biverkningar. Kontakta din läkare om du får något ovanligt symtom när du tar något av dessa läkemedel tillsammans med CYMBALTA.


Orala antikoagulantia: Tala om för din läkare om du tar orala antikoagulantia (blodförtunnande medel). Dessa medel kan öka risken för blödningar.

Intag av CYMBALTA med mat och dryck

CYMBALTA kan tas oberoende av måltid. Du bör vara försiktig med alkohol under behandling med CYMBALTA.

Graviditet och amning

Tala om för din läkare om du blir gravid eller planerar att bli gravid under behandlingen med CYMBALTA. Du ska endast använda CYMBALTA efter att ha rådfrågat din läkare angående behandlingens möjliga fördelar och eventuella risker för fostret.


Rådfråga din läkare eller apotekspersonal om du ammar. Användning av CYMBALTA under amning rekommenderas ej.


Rådfråga din läkare eller apotekspersonal innan du tar något läkemedel.

Körförmåga och användning av maskiner

Kör inte bil och använd inte verktyg eller maskiner förrän du vet hur CYMBALTA påverkar dig.

Viktig information om något innehållsämne i CYMBALTA

CYMBALTA innehåller sackaros. Om du inte tål vissa sockerarter ska du kontakta din läkare innan du tar detta läkemedel.


3. HUR DU ANVÄNDER CYMBALTA

Ta alltid CYMBALTA enligt läkarens anvisningar. Rådfråga din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.


Vanlig dos är en kapsel CYMBALTA (60 mg duloxetin) en gång dagligen, men din läkare förskriver den dos som är lämplig för dig.


CYMBALTA intas genom munnen. Svälj kapseln hel tillsammans med vatten.


Det är lättare att komma ihåg att ta CYMBALTA om man tar det vid samma tid varje dag.


Fråga din läkare hur länge du ska ta CYMBALTA. Sluta inte att ta CYMBALTA utan att först ha diskuterat detta med din läkare.

Om du tar mera CYMBALTA än vad du borde

Kontakta omedelbart din läkare eller apotekspersonal om du tagit mer CYMBALTA än din läkare föreskrivit.

Om du har glömt att ta CYMBALTA

Ta inte dubbla doser för att kompensera den dos du glömt.


Om du har glömt en dos, ta den så snart du kommer ihåg. Om det emellertid är dags för din nästa dos, hoppa över den glömda dosen och ta endast en dos som vanligt. Ta inte fler CYMBALTA per dag än din läkare föreskrivit.

Om du slutar att ta CYMBALTA

Sluta inte att ta CYMBALTA, även om du känner dig bättre, utan att först tala med din läkare. Om din läkare anser att du inte längre behöver CYMBALTA, kommer han att minska dosen under minst två veckor, innan behandlingen avslutas helt. Vissa patienter, som abrupt slutar att ta CYMBALTA, kan få yrsel, stickningar och domningar, sömnstörningar (livliga drömmar, mardrömmar, sömnlöshet), känsla av rastlöshet eller oro, ångest, illamående/kräkningar (känna sig sjuk), skakningar, huvudvärk, irritationskänsla, diarré, kraftiga svettningar eller svindel. Dessa besvär är vanligtvis lätta och försvinner inom några dagar. Rådfråga din läkare om reaktionerna är besvärande.

4. EVENTUELLA BIVERKNINGAR

Liksom alla läkemedel kan CYMBALTA orsaka biverkningar. Dessa är vanligtvis lätta till måttliga och försvinner oftast efter några veckor.


De vanligaste biverkningarna med CYMBALTA är illamående, huvudvärk, muntorrhet, sömnsvårigheter, trötthet och diarré. Andra vanliga och mindre vanliga biverkningar är:


Infektioner: Svalginflammation.


Psykiska besvär: Ångest, känna sig upprörd och ha abnorma drömmar. Mindre vanliga biverkningar som påverkar dig psykiskt är att du kan känna dig desorienterad, få hallucinationer, känna dig sömnig eller att du gäspar mycket, att du har brist på motivation, kan få självmordstankar eller försöka begå självmord eller drabbas av mani (ett tillstånd med symtom som överaktivitet, tankeflykt och minskat sömnbehov).


Påverkan på nervsystemet: Yrsel, darrningar eller domningar, inkluderande domningar eller stickningar i huden. Mindre vanligt är smakförändringar, uppmärksamhetsstörning, stelhet, krampanfall och ofrivilliga muskelrörelser, en känsla av rastlöshet och svårighet att sitta eller stå still eller ”serotonergt syndrom” (en sällsynt reaktion som kan ge lyckokänsla, dåsighet, klumpighet, rastlöshet, känsla av berusning, feber, svettningar eller stela muskler).


Mag- och tarmbiverkningar: Förstoppning, illamående och kräkningar, halsbränna eller gaser i magen. Aptitlöshet och viktförändringar (ökning eller minskning) kan även inträffa. Mindre vanliga biverkningar från matsmältningssystemet är rapningar, matsmältningsbesvär, mag-tarminflammation, ökad blodsockerhalt, dålig andedräkt, färskt rött blod i avföringen, blodiga kräkningar eller svart tjärartad avföring.


Leverbiverkningar: Inflammation i levern som kan orsaka smärta i buken, trötthet och gulfärgad hud.


Öronbiverkningar: Svindel och ont i öronen.


Ögonbiverkningar: Dimsyn är vanligt, medan stora pupiller, synstörningar eller ökat tryck i ögat är mindre vanliga biverkningar.


Effekter på hjärtat och cirkulationen: De vanligaste biverkningarna är hjärtklappning, blodvallning eller ökad svettning. Mindre vanliga effekter är rodnad, blodtrycksförhöjning, kalla fingrar och/eller tår, yrsel (särskilt då man reser sig alltför snabbt), snabba eller oregelbundna hjärtslag, nattsvettning, kallsvettning, frossbrytning eller svimning.


Sexuella störningar: Sexuella problem (vilket innefattar problem att få erektion, ejakulations- eller orgasmförändringar, mindre sexualdrift), onormala menstruationer med kraftig eller förlängd menstruation och klimakteriebesvär.


Hudbiverkningar: Allergiska reaktioner, (kliande) utslag, ökad benägenhet att få blåmärken, blåsor eller känslighet för solljus.


Biverkningar på muskler och skelett: Muskelsmärta, muskelspänning, muskelkramp, muskelryckningar och kramp i käkmusklerna.


Påverkan på urinblåsan: Vissa patienter kan behöva tömma blåsan under natten men även svårigheter eller oförmåga att kasta vatten kan förekomma. Vissa patienter kan få en avvikande lukt på urinen.


Allmänna biverkningar: Tandgnisslan, uttorkning, att känna sig varm/kall eller törstig, tjock i halsen, näsblödning, nedsatt funktion på sköldkörteln, bröst- eller magsmärta.


Om några biverkningar blir värre eller om du märker några biverkningar som inte nämns i denna information, kontakta läkare eller apotekspersonal.

5. HUR CYMBALTA SKA FÖRVARAS

Förvaras utom syn- och räckhåll för barn.


Förvaras i originalförpackningen vid högst 30°C.


Används före utgångsdatum som anges på kartongen.

6. ÖVRIGA UPPLYSNINGAR Innehållsdeklaration

CYMBALTA tillhandahålls i två styrkor: 30 och 60 mg. Den aktiva substansen är duloxetin. Varje kapsel innehåller 30 eller 60 mg duloxetin som duloxetinhydroklorid.


Övriga innehållsämnen är:

Kapselinnehåll: Hypromellos, hypromellosacetatsuccinat, sackaros, sockersfärer, talk, titandioxid E171, trietylcitrat.

Kapselhölje: Gelatin, natriumlaurilsulfat, titandioxid (E171), indigokarmin (E132), gul järnoxid (E172) (endast 60 mg) och grön livsmedelsfärg (30 mg) eller vit livsmedelsfärg (60 mg).

Grön livsmedelsfärg: Syntetisk svart järnoxid (E172), syntetisk gul järnoxid (E172), propylenglykol, shellack.

Vit livsmedelsfärg: Titandioxid (E171), propylenglykol, shellack, povidon.

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

CYMBALTA är en hård, magsaftresistent kapsel. Varje kapsel av CYMBALTA innehåller korn av duloxetinhydroklorid med ett hölje som står emot den sura magsaften.



 
 
Monica

Monica

26 november 2007 22:17

Ja du, detta var klurigt, men om din läkare vet vilka andra mediciner du tar så bör väl dessa piller gå ihop med dom andra.Det står ju om blodtrycket inte är tillfredsställande och det vet ju inte jag hur det är, men du äter väl blodtryckssänkande medicin så då utgår jag från att trycket är bra.Ja, detta är inget som jag ska säja varken ja eller nej till men nog ska läkaren veta att du kan ta dessa piller tycker jag.

http://violett.bloggagratis.se

 
Ruth

Ruth

26 november 2007 22:29

Näää, förstår din frustration, tycker du skall avvakta tills du har fått talat med din läkare och berätta din oro. Har inte orkat att läsa igenom hela inlägget, för det var det längsta inlägget jag har läst i en blogg :-) men har nog läst det viktigaste. Kramen..

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

26 november 2007 23:06

Ärligt talat så har jag inte lusläst hela beskrivningen. Men med alla dessa restriktioner och biverkningar denna medicin har så verkar det som om man blir sjuk av att äta den, inte bättre. Jag hade inte ätit den. Men kolla med din läkare, han borde veta vad han rekommenderar för något.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Millis

Millis

27 november 2007 07:42

De tabletterna skulle jag inte heller ha tagit innan jag hade fått prata med min
läkare.
För ett antal år sedan fick jag en ny migränmedicin där det stod att medicinen
eventuellt kunde ge huvudvärk och illamående!!! Hur ska man då veta, om det är
migränen eller tabletten man har ont i huvudet och kräks av?

http://millis.bloggagratis.se

 
Inger Maryissa

Inger Maryissa

27 november 2007 15:45

Ja, jag skulle nog också vilja ta ett ordentligt samtal med läkaren om jag kände mig osäker på den medicin som skrivits ut.
För man blir ju inte direkt lugn när man läser om olika biverkningar i FASS.
Hoppas det ordnar sig.

http://ingermaryissa1.blogg.se

 
Ingen bild

Acomplia

5 januari 2008 17:18

Hej! Tag för guds skull inte Cymbalat!!!! jag är nu äntligen diagnosticerad Bipolär. Cymbalta gav mig konstanta självmordstankar och gjorde mig totalt känslokall, försökte sucidera flertalet ggr. Är nu insatt på Litium+ fluoxetin så tankarna har tystnat något men tyvärr inte helt. Be att få annan medicin för det finns massor av sorter.
Lycka till! A

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cina - 20 juni 2016 19:54

Ja ni som följer mig på facebook har ju sett lite av mina bilder från helgen. Jag har då vart på en shamanutbildning i stora drag. Som jag hoppas ni förstår så kan jag inte återgällda detta i ord. Man måste upp leva detta tyvärr. Men lite bil...

Av Cina - 13 juni 2016 20:17

Ja nu är det roligheter på gång igen. Fredag - Söndag ska jag ut i skogen och sova i tipis ihop med 12 andra (shamaner) Det ska verkligen bli spännande detta äventyr. Vi ska verkligen leva ute i naturen och naturligtvis blir det cermonier o...

Av Cina - 6 juni 2016 15:00

Fick för mig att jag idag skulle inhandla lite blommor och tomatplantor. Vi åkte till plantagen men nääääää fy vilka skrutt blommor det hade där. Åkte ut till Norells istället, ohhhh jösses vilka fina blommor och tomatplantor de hade där såå...

Av Cina - 4 juni 2016 16:26

Ja nu har vi äntligen fått sommar och varmt. Som man har längtat efter detta. Har hänt en hel del sedan jag skrev sist. Förra söndagen hade vi avslutning på våran cirkel. Anna och jag fick så fina presenter av våra deltagare. KLICKBILDER ...

Av Cina - 28 maj 2016 15:01


  Ja fyfasiken vilken natt jag haft inatt inte sovit många timmar. Kroppen värker och mitt huvud säger något annat. Men nu lyssnade jag på kroppen för engångs skull. Var meningen att jag skulle närvara på en dagutbildning på Lyktan idag me...

Presentation

Dagens citat

Man kan mycket väl vara vän med någon från Köpenhamn, även om det låter annorlunda.

 Maja 8 år

 

      

Omröstning

Är det för varmt för dig???
 Nej skönt
 Ja verkligen

Blogvertiser

Blogvertiser

Instagram

Instagram

Översätt bloggen

Jag finns på Facebook

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2007 >>>

Besöksstatistik

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Blogkeen

~ Välkommen till Heavenladyn ~

Väder i Västerås

klart.se

Vädret i Side Turkiet

Vädret Sidé

Live Traffic Feed


Skapa flashcards