Som jag skrev igår så kokar jag just nu rotmos. Och fläskläggen kokade jag igår em. Så när jag stod i köket så kom en fundering igen. Undrar hur många husmödrar som idag står med långkok??? Idag finns inte tid till det kan jag tro. Idag jobbar ju både herren o frun i huset heltid och vem har då tid med långkok.
Och så när helgen kommer inte står man väl med det då. För då vill man väl umgås med hela familjen. Är lite synd att man inte tar sig tid att göra långkok, tänk när jag var barn både min mamma och min farmor och mormor kokade långkok och jag gör ju det än idag. Jag kokar ju ärtsoppa, köttsoppa, brunabönor, rotmos mm.
Men då är jag ju hemma hela dagarna och har väl inte så mycket annat att göra. Kommer ihåg än idag när min farmor bakade palt det heter idag paltbröd (palt + fläsk o vitsås). Vet inte om ni som läser min blogg vet vad det är men ni som är lite äldre vet säkert det.
Sedan till julen så gjorde farmor korv, grynkorv, fläskkorv och något som hette potatiskorv. Och då fick man vara med och skrapa fjällster och så stoppade man korv det var tider det. Idag finns ju allt detta färdigt att köpa så idag står ju ingen med detta. Tänk vad tiderna förändras och det är väl tur det.
Ja detta var mina funderingar idag när jag stod där i köket.
Ha en fin lördag!
helena
19 januari 2008 15:46
Jag äter allt.....kram
karin
19 januari 2008 16:31
Hallå Cina, ja jag är väl lika gammalmodig som du, jag gör rotmos, köttsoppa, ärtsoppa o palt o fläsk. I dag har jag gjort pannbiff med lök. Det som blev över gick jag till grannen med, han blev såååå glad. Han måste laga sin mat själv nu för hans sambo är i Spanien, man kan ju hjälpas åt heller hur???.
I kväll ska jag titta på handboll, det är kul tycker jag.
Önskar er en bra kväll
Kram
http://skogsfrun
grannen
19 januari 2008 16:58
du är så duktig i köket ju
jag vet vad palt är, de är väl en rund brun paltkaka med hål i mitten men jag gillar ej de
ha de bra
grannen
grannen
19 januari 2008 18:19
ligger helt utslagen på soffan,varför
jo för att jag blev bjuden på rotmos o fläsklägg,o jag kan lova att de var godaste rotmos o fläsklägg jag ätit mumsssssss
tusen tack för maten
du är verkligen duktig att baka o göra mat
Ruth
19 januari 2008 20:53
Kokar lång/stor-kok ofta och fryser ner i lagomt stora potioner för 2, blir en 10 liter. Lättvindigt när man inte vill stå vid spisen någon dag. I dag blev det en sådan dag :-) Soppgrytan bestod av alla sorters tärnade grönsaker, lök och potatis samt kasslertärningar i, till det åt vi vitlöksbröd med persilja, himla gôtt !
http://bernamis.bloggagratis.se
Marianne
19 januari 2008 23:55
Jag gör ofta och gärna långkok. Jag är en pet-fia när det gäller mat. Äter inte färdigmat och ogillar konserver mm. Men vi är alla så olika och tur är det.
http://ekoxenskennel.bloggagratis.se
agge
20 januari 2008 09:34
jaa, du har så rätt att de så kallade långkoken inte är så himla vanliga idag. Ändå är det så himla gott. med hemgjort rotmos, bruna bönor och kålpudding mm..... Jag gör det ibland men det blir ju mest på hösten och vintern.
kram
http://agges.bloggagratis.se