Direktlänk till inlägg 7 mars 2009
Här kommer receptet på detta goda mjuka tunnbröd.
Mjukt tunnbrödca 20 st.
1/4 paket jäst, ca 12 gram
50 gr margarin
5 dl mjölk
1 msk sirap
½ tsk hjorthornssalt
1½ tsk salt
1 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
9 dl vetemjöl +2 dl till utbakningen.
UGN 250-275 grader
SMAKSÄTTNINGEN välj ett av förslagen.
1 tsk brödkryddor
1 tsk stött kummin
½ tsk oregano + ½ tsk dragon
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Smält margarinet,blanda med mjölken och värm till 37 grader.
2. Häll degvätskan över jästen, rör tills den löst sig.Tillsätt sirap, hjorthornssalt, och salt. Rör i mjölet. Arbeta till en smidig deg ca 5 min med degkrokar. Låt jäsa 1 tim.
3. Arbeta degen smidigt på mjölat bakbord. Dela den i 20 bitar. Rulla till släta bollar.Låt vila 20 min under bakduk.
4. Platta till och kavla ut bullarna en i taget, utan att knåda först, till rundakakor 18-20 cm i diameter. Mjöla väl hela tiden.Vänd mjöla och kavla några gånger tills kakan är knappr 2 mm tjock. Använd först vanlig kavel sedan kruskavel eller nagga med gaffel.
5. Grädda 2-4 kakor åt gången på plåtar, på andrafalsen, cirka 3 min. De ska bara ha lite färg. Blir de för gyllenbruna blir de hårda. Låt brödet svalna under ren brödduk.
Frys in direkt.
GRÄDDNING
Prova dig fram med gräddningstiden.
Börja med 2½ min och passa noga.
Vissa omgångar behöver upp till 3½ min.
Man kan också grädda i en het, torrstekpanna på spisen ca 2 min på var sida.
LYCKA TILL!!!!
PS: jag gräddade mina i ugnen då slipper man allt os som blir.
Smak satte mina med brödkryddor.
Vart supergott.
Verkar kanske invecklat men det är hur lätt som helst!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|